Meditatie & Klank

Meditatie


Meditatie is met al je aandacht aanwezig zijn in het moment. Het is de basis van mijn werk.
De aandacht in onze westerse samenleving is heel sterk gericht op het denken. Ons hoofd is overbelast en zit vaak boordevol:

Een leerling vroeg aan zijn zenmeester: “Meester, wat is uw recept voor geluk en tevredenheid?”. De meester antwoordde: “Heel simpel: als ik lig dan lig ik, als ik zit, zit ik en als ik loop dan loop ik”. "Ja", antwoordde de leerling: "maar dat doe ik toch ook.”  "Ja dat is waar", zei de zenmeester. "Alleen als jij ligt, dan denk je al aan opstaan, als je zit denk je al aan lopen en als je loopt dan denk je al aan eten en drinken en ……… . Je lichaam en je geest zijn nooit op hetzelfde moment op dezelfde plek. Je gedachten verkeren óf in het heden óf in de toekomst. Het leven vindt echter alleen in het heden plaats en in het heden vind je de mogelijkheid tevredenheid en geluk te ervaren."

Tijdens het mediteren neem je alleen maar waar en ben je als een toeschouwer die zonder oordeel kijkt naar wat er is. Je wordt je gewaar van je lichaam, je voelt de onrust die in je is,  je brengt al je aandacht naar bijvoorbeeld je ademhaling en laat alle gedachten die langskomen voorbij drijven alsof het wolken aan de lucht zijn. Telkens weer opnieuw laat je ze los en focus je je weer opnieuw in het moment en dan ga je uiteindelijk merken dat je hoofd leger wordt. Wanneer je begint met mediteren voel je vaak pas echt hoeveel onrust er in je lijf is en hoe de gedachten doorlopend over elkaar heen buitelen in je hoofd. Hoe vaker je het doet, hoe sneller je in een stilte komt die onder alle onrust altijd aanwezig is. Een stilte waarin je kunt ontspannen en opladen.


Meditatie is een oefening die leidt tot bewust en aandachtig leven. De grond onder je voeten voelen als je loopt, de wind door je haren en op je wangen, de vogels horen fluiten en het licht door de bomen zien. Ruiken, proeven en genieten. Een leven zonder zorgen over de toekomst of zwaarte van het verleden. Een leven in het nu.

Klank

Klank is trilling en alles wat leeft trilt. De trilling van klanken komt rechtstreeks je lichaam binnen en brengt daar de energie in beweging. Blokkades in het lichaam (opgehoopte energie) kunnen door de klank worden opgeheven en de energie kan weer vrij gaan stromen.

Ik maak gebruik van klankschalen, gecombineerd met allerlei etnische instrumenten en van mijn stem.
Klank is een middel op zich; een klanksessie of klankreis geeft een diepe en weldadige ontspanning. Klank is ook een prachtige ondersteuning bij de Meditatie, Zhineng Qigonglessen en de Gestaltsessies.

De combinatie van klank met Zhineng Qigong werkt diep ontspannend. De klanken versterken de oefening en de oefeningen versterken de werking van de klanken. De stilte en meditatieve staat die je ervaart en waarin de oefeningen hun werk in je lichaam kunnen doen is heel krachtig.

Tijdens een Gestaltsessie brengen de klanken je direct in een diepere laag. Ze vergemakkelijken het contact met je onderbewuste en brengen je sneller en dieper in contact met je wijsheid en weten.

Een vrouw verwoordde haar ervaring met klank als volgt:

“Ik voel me als een kussen dat helemaal is opgeschud.”


De manier waarop ik klank maak ontstaat in het moment en is altijd weer anders.
Ik improviseer ter plekke en laat het ontstaan. Vaak ben ik zelf daarin als een verwonderde toeschouwer.