Zhineng Qigong

 

Zhineng Qigong is de nieuwste vorm van Qigong die ontwikkeld is in de 70-er jaren door dr. Pang Ming in China. Hij combineert in deze vorm op een eenvoudige wijze zijn ervaringen als arts (in zowel de westerse- als de Chinese geneeskunst) en als Qigong meester. De meditatieve oefeningen zijn gericht op bewustzijn, gezondheid en het ten volle leven vanuit je kracht en potentieel.

Zhineng Qigong is een eenvoudige en effectieve vorm van Qigong, geheel gericht op de gezondheid van lichaam en geest. Het is meditatie in beweging.


Omdat je tijdens de oefening je aandacht continu volledig bij de beweging houd, kom je in contact met je lichaam en kun je je gedachten loslaten.  Zo kom je steeds meer tot rust en ontspanning. De oefeningen laten je  energie weer stromen, energieblokkades kunnen daardoor worden opgeheven en het zelfhelend vermogen in ons wordt geactiveerd.

Wat ik aan deze vorm ook heel fijn vind is dat er zoveel gebruik wordt gemaakt van de geestkracht en visualisatie. Je ziet jezelf  als onderdeel van een oneindig universum, waaruit je energie opneemt en door je lichaam stuurt. De chi (energie) volgt de aandacht. Ook zet je een  intentie neer waarbij je jezelf voor je ziet in de best mogelijke staat van zijn. De kracht van onze gedachten is enorm groot. Je kunt de bewegingen ook alleen in gedachten uitvoeren en ook dan hebben ze een groot effect. Hier maakte dr. Pang Ming gebruik van bij ernstig zieke patiënten in zijn medicijnloze ziekenhuis waar hij duizenden studenten (zoals hij zijn patiënten noemde) behandelde. Hij boekte opzienbarende resultaten, maar helaas moest het ziekenhuis op last van de Chinese overheid gesloten worden. Dit zorgde er echter wel voor dat leraren naar andere landen uitweken en zo raakte Zhineng Qigong verspreid over de hele wereld en wordt door een groeiend aantal mensen met veel enthousiasme en goede resultaten beoefend.